Kolejny przepis, który może się przydać, gdy nie mamy czasu na robienie obiadu. U mnie w domu makaron ryżowy jest dość częstym gościem, bo lubi łączyć się z wieloma różnymi składnikami. Dzisiaj szybka wersja z jajkiem! 😁

  • makaron ryżowy 200g
  • pół papryki czerwonej
  • marchewka
  • cebulka ze szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • 10 cm kawałek pora
  • jajko
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz cytrynowy
  • szczypta czarnego sezamu
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • opcjonalnie można dodać sos sojowy

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Paprykę, marchewkę i por kroimy w paski, a cebulkę w kostkę. Rozgrzewamy olej w woku. Podsmażamy najpierw paprykę, następnie dodajemy marchewkę. Po kilku minutach dodajemy por i cebulkę. Zmniejszamy gaz i dodajemy makaron. Dorzucamy wszystkie przyprawy oprócz sezamu. Po wymieszaniu składników przerzucamy wszystko na jedną stronę woka, robiąc miejsce na wbicie jajka. Smażymy na miękko, doprawiając solą i sezamem. Smacznego!

Alicja