Cynamonowe kuleczki na maślance to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Smakują zupełnie zaskakująco, nie jak zwykłe pączki, a bardziej jak smażone muffinki. Wykonanie też jest podobne, gdyż łączymy ze sobą najpierw suche składniki, a następnie mieszamy je szybko z mokrymi. Zróbcie najbliższym niespodziankę i przygotujcie je na tłusty czwartek 😉

Co potrzebujemy:

  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki sody,
  • szczyptę soli,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki maślanki lub kefiru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Wszystkie składniki suche mieszamy. Maślankę, jajko i masło miksujemy krótko i wlewamy do suchych składników. Następnie krótko mieszamy aż do połączenia składników. Łyżeczką od herbaty kładziemy małe kuleczki na rozgrzany tłuszcz (nadmiar zgarniamy palcem). Smażymy na złoto na małym ogniu (ostrożnie, gdyż ciasto z uwagi na obecność cukru szybko łapie kolor). Wykładamy do osączenia na ręcznik papierowy. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Karolina