Jutro tłusty czwartek, a Ty wciąż nie masz pomysłu co przygotować dla swoich łasuchów? Nie martw się, spieszę z pomocą i poniżej przygotowałam najprostszy i najszybszy przepis na faworki „takie jak u mamy”, których pozazdrości Ci nawet teściowa 😉 Do zrobienia tego chrustu nie potrzebujesz ani specjalnych miarek, ani użycia wagi. Dodatkowo możesz go wykonać z prostych i tanich składników, a niepowtarzalny smak i kształt zaskoczy wszystkich!

Co potrzebujemy:

1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
3 jajka,
¾ szklanki mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki spirytusu,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania.

Wszystkie składniki, oprócz spirytusu, umieszczamy w misce i mieszamy na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy spirytus. Ciasto ma być gładkie i lejące.

Nagrzewamy szeroką patelnię z olejem (ustawiamy na średnim ogniu) i następnie wyciskamy spiralki z ciasta. W tym celu najlepiej sprawdzi nam się butelka po wodzie z dzióbkiem lub zwykła butelka po wodzie (w zakrętce trzeba zrobić dziurkę). Gdy spiralki się zarumienią obracamy je, a następnie wyciągamy na talerz wyłożony papierem do odsączenia. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Udały się? Mówiłam, że to nic trudnego 😉

Smacznego!

Karolina